As- salam ptg tadi Wani buat Choc De Cocoa Tart resepi dari Mak Lang..penat sgt petang ni baru balik dari seminar pelancongan saje-saje ikut Aboh..tapi doh janji ngan si Alif untuk wat tart nii..alhamdulillah mmg puashati sgt rasanyer sedap skali..penuh dgn nikmat coklatt..di bawah ni ada resepinyer...cuba-cubalah..
CHOC. DE COCOA TART
Bhn utk buat filling :
220g choc. - dipotong kecik2 (guna collata choc., kalo takde guna aje cooking choc.)
55g gula castor
170g fresh milk
21g tepung jagung
100g fresh cream (tak perlu dipukul)
3g serbuk agar2
5g serbuk koko
Cara
Masakkan semua bahan diatas kecuali choc. dengan api yang kecil sehingga pekat, last sekali baru masukkan choc. yg dipotong tadi dan kacau sebati mengguna whisker....ketepikan...dah sejuk masukkan dlm tart shell...(jangan penuh, 3/4 saje)
Bhn utk buat Mousse :
100g Choc. (potong kecik)
60g fresh milk
1g butter
250g fresh cream (pukul kembang)
Cara
Masakkan fresh milk + butter sehingga butter cair
Masukkan choc. dan kacau sebati.
Biar suam baru campurkan dengan fresh cream yang dipukul kembang tadi...kacau sebati.
Pipekan aje mousse menggunakan nozzle bulat or star ke dlm tart yg telah diisi dengan filling
No comments:
Post a Comment