Pages

Wednesday, 16 March 2011

Kek Black Forest






Semalam tak sempat nak upload gambar kek Black Forest ni..saje2 wat utk santapan famili..jadi Wani filling dgn blueberry didalamnya..atas tu pakai krim putar..Kek Span Coklat..dibawah ni disertakan bahan dan cara2 membuatnya..cubalahhh


Bahan-bahan:

150 gm gula kastor
110 gm tepung kek            }
20 gm serbuk koko            }diayak
1 sudu teh serbuk penaik   }(A)
75 gm minyak masak
15 gm ovalette
5 biji telur gred A
60 gm air
1 sudu teh emulco coklat

Bahan hiasan:

1 liter krim putar Bakers Mix(non-dairy whipping krim)
100 gm coklat masakan - dihiris halus
8 biji ceri maraschino
10 keping hiasan coklat
1 tin ceri hitam

Cara membuat:

1.     Griskan acuan Kek. panaskan ketuhar pada suhu 180*C
2.     Gaul ovalette dan gula kastor dlm mangkuk adunan.
        Masukkkan telur sebiji-biji sambil dipukul hingga sebati
3.     Kemudian masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau.
4.     Pukul dgn kelajuan perlahan selama 2 minit untuk sebatikan adunan.
        Tukar pd kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan kembang dan gebu.
5.     Perlahankan kelajuan dan tuangkan air emulco coklat.  Pukul lagi dgn kelajuan
        tinggi selama 5 minil lagi.
6.     Masukkan minyak masak dan gaul perlahan-lahan hingga sebati.
7.     Tuangkan adunan ke dalam acuan.  Bakar selama 45 minit.
8.     Keluarkan kek dari ketuhar dan telangkupkan. Setelah 5 minit, pusingkan
        pada kedudukan asal.  Tujuannya supaya kek tidak mendap..
9.    Hias dengan krim putar..

No comments:

Post a Comment